Търсим диалог, но ни пренебрегват

Необходими са спешни мерки, за да не погълне инфлацията средствата за помощните средства, казва Иван Николов

Здравната каса ще актуализира спецификацията на помощните средства за хората с увреждания. Какво трябва да се промени, попитахме Иван Николов. Той е част от Център за психологически изследвания, който е национално представена организация в Националния съвет за хората с увреждания.
Списъкът с медицинските изделия за хора с увреждания наистина трябва да бъде актуализиран, като се спазват всички както европейски, така и световни регламенти, и указания за тяхното използване. Неприятното е, че не само аз, но и колеги от национално представени организации не сме запознати в детайли за какво точно става дума.
 
От няколко години в тази сфера има огромен хаос, който се задълбочава особено, след като медицинските изделия преминаха под шапката на Националната здравноосигурителна каса. Със сигурност, трябва да се даде някакъв толеранс, за да се напасне системата и тя да заработи добре, но хаосът трябва да бъде изчистен.

При тази повишаваща се инфлация с всеки изминал месец, с всяка изминала седмица трябва да се вземат решителни и бързи мерки, за да не погълне тя средствата за тях. Едва ли някой би подходил към актуализацията на списъка и тяхното финансиране със зла умисъл. Належащо обаче е, ние, национално представените организации да сме наясно, да ни информират навреме – нещо, което не винаги се случва.

Честите смени на правителства и политически неразбории водят до това, че Националният съвет на хората с увреждания не се използва по предназначение, нещата не се свеждат до нашето знание, което определено не е наша грешка. Ние винаги сме търсили и търсим диалог и се надяваме да го имаме независимо дали имаме насреща си служебен кабинет и здравен министър или избрани такива. Комуникацията напоследък обаче става доста трудна. Апелирам, че тя трябва да се подобри.

Сега някой взима решения, без да се съобразява с нас. Има регламент, разписан в Закона за хората с увреждания и ние настояваме, че той трябва да бъде спазван. Досега с Министерството на труда и социалната политика и министър Лазаров винаги сме били и сме в отлична комуникация. Малко по-трудно се случват нещата с Министерството на здравеопазването, там малко странят от нас. Убеден съм обаче, че с двустранно добра воля, а ние имаме обра воля, ще постигнем добри решения.

Едно от най-належащите към момента е финансовите средства за медицинските изделия да не бъдат погълнати от инфлацията. По този въпрос трябва да е вземат спешни решения, като ние сме готови да участваме с осъждането им. Освен това, от списъка трябва да отпаднат някои медицински изделия и да бъдат включени нови, защото някои от по-старите не само, е не помагат, но могат и да бъдат опасни за хората с увреждания.

Надявам се съвсем скоро нещата да сработят и ние да седнем на масата за обсъждания и дискусии. Освен това, медицинските изделия за ин витро диагностиката, за които проект за промяна в нормативната уредба предвижда болниците сами да си ги произвеждат също трябва да са под особено внимание. Това е специфична група медицински изделия. Редно е да бъде регламентирано и конкретизирано тяхното използване според европейските директиви, защото сега те влизят донякъде в колизия с европейските норми. Много малко държави си позволяват това нещо и ние не бива да сме една от тях.

 

Източник: Clinica.bg

Автор: Силвия Николова

0 Comments