Да не се спират парите при преосвидетелстване с ТЕЛК


Да не се спират плащанията на хората с увреждания при преосвидетелстване, за да може докато трае издаването на новия ТЕЛК хората да получават пари, тъй като тези суми за тях са или основни или важно перо за оцеляването им. Това  заяви в предаването “Ден след ден” Иван Николов от Център за психологически изследвания.

Поводът е протестът на хората с увреждания, които настояват тази седмица политиците да разгледат Наредбата за медицинска експертиза, в чието изменение е залегнало именно това. Целта е възможно най-бързо да се гарантират по-кратки срокове за издаване на ТЕЛК-ово решение.

“Процесът с издаването им става още по-тромав ако се обжалва даденият процент, защото то минава през НЕЛК и те го връщат отново към ТЕЛК. Това поставя често хората в безизходица, защото това е група в риск, а и в тези икономически условия.

Хубаво е свидетелствата да са електронни, защото хора с пожизнен ТЕЛК, който имат от 20 години такъв документ, трудно успяват да го запазят здрав. “Все пак това е лист хартия“, отбеляза  Иван Николов и добави, че тромавата система, заради дългите срокове, забавя и получаването на първи ТЕЛК.

Той подчерта, че работеща формула за сформиране на медицинската експертиза е била тази от 2018 г., според която основното заболяване дава основния процент и 20% от сбора на съпътстващите заболявания.

Автор: Яница Марова – Радио Пловдив

0 Comments