Д-р Диана Инджова: Необходимо е специализирано обучение на полицаи, медици и психолози за разпознаване на домашното насилие

Регламентите за защита на жертвите на насилие трябва да са практически насочени и конкретни. Полицаите, медиците и психолозите трябва да преминават периодично през обучения, за да са подготвени какво представлява този вид престъпление и последствията от него. Това заяви ръководителят на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова Ph.D  Инджова на Конференция на тема „Престъпленията и насилието срещу жени с увреждания“.

„Жените с увреждане са подложени на многократно повече видове дискриминация и липса на защита. Само 3% от тях търсят помощ и получават защита“, добави тя. По думите й дори в държави с развити демокрации жертвите могат никога да не получат необходимата подкрепа, защото няма кой да поеме нейното финансиране. Написани са много добри правила, но  не е решен въпросът с финансовия ресурс.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Набие Кабак посочи, че буквалното преписване на европейски директиви не води до ефективни резултати, защото те невинаги са приложими спрямо спецификата на една държава. Тя подчерта, че като председател на комисията, остава лоялен партньор на инициативите за предотвратяване на жертвите на насилие.

Представителите на Българо–турския дамски бизнес клуб Татяна Тюркян и Ивелина Рускова разказаха за парадокса, че за насилието се говори най-вече когато видим некрасивия му финал.  Трябва да има превенция, дискусии, да направим така, че жените с увреждания да не се чувстват различни от останалите, беше тяхното мнение.

Телевизионната водеща Нели Хаджийска се обърна към участниците с думите „Животът с увреждане е съдба, която трябва да бъде използвана да изведе личността напред. Най-страшни са уврежданията, когато няма кой да те подкрепи“.

Участниците в организираната от Център за психологически изследвания конференция посветиха своите послания на Международния ден на хората с увреждания. Своите позиции изразиха и представителите на правоохранителните  органи Десислава Викторова и Надя Петрова, олимпийският треньор по карате Ангел Ленков, ………

 

 

0 Comments